Terapi vævsforandringer - modic-forandringer

Modic-forandringer

Mange mennesker med ondt i ryggen, lænderegionen, er ramt af Modic forandringer. Modic er forandringer i ryghvirvlerne, enten i hvirvellegemet eller i endepladerne, som er indvævet i diskus. Modic forandringer ses derfor ofte som følge af diskusprolaps.

Modic forandringer opdeles i typerne 1, 2 og 3 som beskrevet herunder.

  1. Modic type 1 forandringer er udtryk for væske i den del af hvirvellegemet, som er tæt på diskus opstået pga. infektion i diskus med lav-virulente anaerobe bakterier, overvejende bakterien Propionibacterium acnes. Bakterien trænger ind i diskus via små sprækker, evt. som følge af en diskusprolaps. Type 1 forandringer forårsager smerter i ryggen, stærke smerter, og i nogle tilfælde udvikler betændelsestilstanden sig, i større eller mindre grad, til nedbrydning af hvirvellegemerne – ofte i løbet af blot få måneder.
  2. Modic type 2 forandringer kan ses på MR skanning, hvor man kan se lavt signal for vand men højt for fedt. De forskellige Modic typer kan ændre sig til hinanden.
  3. Modic type 3 forandringer, hvor tidligere ødem eller øget fedtindhold er omdannet til knogle.

Smerter fra Modic forandringer i lænderegionen forsvinder ikke af sig selv, men skal behandles. Så vidt vi ved på nuværende tidspunkt, kan tilstanden ikke behandles ved fysioterapi, øvelser, kiropraktik mv. Der gives i dag nogle steder behandling med stærk antibiotika målrettet denne specielle bakterie for at bekæmpe infektionen, men behandlingen er stadig (juni 2014) på et eksperimentelt niveau. Behandlingen er langvarig, ca. 3 mdr. og kan suppleres (sker ofte) med laserbehandling.

Det er også muligt at fjerne diskus ved operation og i stedet isætte afstivende materiale i ryggen. Indgrebet fjerner også bakterierne. Også her kan man supplere med laserterapi for at fremme heling og reducere smerter.

giga top 300x200

Vi anbefaler behandling med GigaLaser et par gange om ugen, det tager 15-30 minutter pr. gang.

GigaLaserens sender med en samlet effekt på 18.000 mW sine laserstråler igennem hud, væv og knogler, hvor energien absorberes af celler i energiunderskud og accelererer kroppens naturlige helingsproces i det relevante område.

GigaLaser udsender stråler på bølgelængden 808 nm, som har den største gennemtrængningsevne, når det drejer sig om knoglevæv (dokumenteret på http://laser.nu/lllt/pdf/Penetration.pdf).

GigaLaseren behandler i 15 minutter for at undgå overdosering, og fordi det efter vores mening og erfaring er den helt rette energidosis (30 J/cm2). Behandlingen kan efter behov gentages.

Vi tilretter i øvrigt vore laseres programmer i overensstemmelse med anbefalingerne fra WALT (World Association for Laser Therapy) samt tilbagemeldinger fra behandlere og deres patienter.

Mange patienter beretter om nedsatte smerter efter behandlingen, og de terapeuter og øvrige behandlere, som benytter vores GigaLaser, beretter generelt om gode resultater ved behandling af modic-patienter, såvel som så mange andre skader og lidelser.